Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg

Kockslaget – matlagning för alla åldrar

Dekorationsbild

I februari träffades en grupp matintresserade seniorer och barn i åldrarna 9-12 år på Karstorpskolan för att laga mat tillsammans – ett samarbete som gav ett härligt resultat av goda rätter.

På menyn stod bland annat fetaostpaj, brödpinnar, coleslawsallad, teriyakikyckling, picklad rödlök, asiatisk morotssoppa, minihamburgare och glasnudelsallad. De anmälda deltagarna delades in i grupper och varje grupp lagade olika rätter som sedan serverades på en gemensam buffé som avnjöts tillsammans.

– Det kändes som både barn och äldre hade ett genuint utbyte av varandra, berättar Veronica Ottosson, kock på Rutsborgskolan. Tiden att tillaga rätterna var begränsad, så det krävdes att grupperna hade ett gott samarbete.

Kultur och fritid har tillsammans med socialförvaltningen genomfört några olika gemensamma aktiviteter för seniorer och barn/ungdomar i kommunen. Målsättningen har varit att skapa

  • större förståelse för varandra och en ökad trygghet i närmiljön
  • en möjlighet att stimulera till erfarenhets- och kunskapsutbyte

Förra sommaren genomfördes ett kockkollo för barn som var väldigt populärt och seniorer som deltagit i kommunens ”Senior Sport School” har alltid lyft fram matlagningen som något väldigt trevligt.

– Det var första gången det här konceptet provades, att ungdomar lagar mat tillsammans med äldre, men det gav mersmak och vi kommer säkert att genomföra fler tillfällen, säger Moa Briem, kultur- och fritidsstrateg.

Sammantaget var det tio ungdomar och två seniorer som deltog. Det var fler seniorer som hade anmält sig, men tyvärr höll influensan dem borta från köket. Förutom Veronica deltog också Anna Östergren, kock inom kostenheten.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Moa Briem

Navigera vidare

Arkiv