Lomma kommun

E-tjänster

Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Datum: 2017-12-14 10:24 | Nyheter: Omsorg & hjälp, Äldreomsorg

Jessica skapar gemenskap för Lommas äldre

Jessica Lundberg pratar med en av de äldre på Strandängsgatan

Jessica Lundberg är undersköterska och har arbetat på Strandängsgatans äldreboende i nitton år. I våras var hon en av två personer på Frösunda som fick medel av Lomma kommun för att arbeta för att minska ensamheten.

Jessica började arbeta i projektet i maj i år och i slutet av 2017 ska hon utvärdera insatserna.

– Först gjorde jag en undersökning, jag gick runt och pratade med de äldre som bor här och frågade om de känner sig ensamma. Jag kunde snart dra slutsatsen att de som kände sig ensamma trivdes bra på boendet men att de saknade sina nära och kära.

Samordning av aktiviteter

För att minska känslan av ensamhet skapar Jessica Lundberg gemensamma aktiviteter och samarbetar med såväl mötesplats Havsblick som de olika aktivitetsansvariga på Frösundas avdelningar i Lomma.

– Aktivitetsansvariga, eller sinnesstimulerarna som de egentligen heter, ser till att det finns ett schema för aktiviteter under veckan och att de följs. Mitt uppdrag är bland annat att stötta befintligt utbud tillsammans med dem. Jag är två dagar i veckan på varje avdelning, alltså Orion, Vega och Strandängsgatan.

Utflykter och nyvunnen vänskap

Exempel på aktiviteter som Jessica ordnar på egen hand är besök på Vellingeblomman, bio, nagelvård, promenader och att bjuda in avdelningarna till den uppskattade allsången på Havsblick. De gemensamma aktiviteterna gör ibland att äldre från olika avdelningar lär känna varandra och blir vänner.

– Det händer att personer från olika avdelningar finner varandra, till exempel när vi ses på Havsblick. Och då kan vi hjälpa dem att träffas. Det finns ett par damer som lärt känna varandra och ska åka till Burlövs centrum nu i veckan.

Jessica trivs bra med arbetet och känner att hon kan göra skillnad för de äldre.

– Det är väldigt uppskattat, även bland dem som inte tyckt det var roligt från början. Det känns bra att kunna nå fram till någon som först inte velat ta del i en aktivitet, men som sedan är så tacksam för att jag övertalat dem.

Bärbar kiosk har blivit en favorit

Men det är inte alla som vill åka på utflykter och då försöker Jessica hitta på något för dem också.

– Jag har skapat en bärbar kiosk till dem som inte vill gå utanför dörren. Jag kommer med den en gång i veckan och den innehåller allt från hygienartiklar till godis. Det har också hänt att någon väldigt gärna velat ha något annat och då har jag sprungit i väg och handlat. Det känns bra att kunna se till individens behov. Och för vissa betyder detta jättemycket, när de ser mig frågar de alltid ”var är kiosken Jessica”?

Vid årsskiftet är det dags att göra en ny undersökning och se vad projektet har åstadkommit för de äldre. Projektet pågår även parallellt i Bjärred, på Jonasgården.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Agneta Fredenberg