Lomma kommun

E-tjänster

Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Datum: 2017-11-30 10:00 | Nyheter: Uppleva & göra

Kortast avstånd till skyddade naturområden

Lomma är den kommun i Skåne där invånarna bor på kortast medelavstånd till ett skyddat naturområde.

I Lomma har invånarna Skånes kortast medelavstånd till närmaste skyddade naturområden, 900 meter, medan Örkelljungaborna har längst med 7,1 kilometer. På andra-, respektive tredjeplats, kommer Tomelilla med 1200 meter och Landskrona med 1300 meter. Det framgår av SCB-statistik för 2016.  

­– Tillgång till naturområden är en förutsättning för friluftslivet, säger Cecilia Backe, enhetschef på Länsstyrelsen Skåne.

Vid årsskiftet bodde 22 procent av invånarna i Skåne inom en kilometer från närmaste skyddade naturområde. För den genomsnittlige skåningen var avståndet 2,8 kilometer. Drygt två av tre svenskar tycker att det är viktigt med nationalparker och naturreservat för deras utomhusaktiviteter.

Enligt Stefan Henriksson på Naturvårdsverket ökar fokuset på att skydda värdefull natur nära tätorter, då många idag fortfarande bor för långt bort för att kunna ta sig till ett naturskyddat område i vardagen. Han understryker också att det är viktigt för folkhälsan att kunna få natur- och friluftsupplevelser nära sitt hem.

Det finns idag nationellt skyddad natur i alla kommuner i Sverige, och möjligheten att bilda kommunala naturreservat är något allt fler kommuner tar del av.

Läs mer om närheten till naturområden i Skåne via Länsstyrelsenlänk till annan webbplats.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Helena Björn