Lomma kommun

E-tjänster

Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Datum: 2017-08-31 10:49 | Nyheter: Omsorg & hjälp

Uppskattat stöd till närstående i Lomma fyller 10 år

Närståendestödet Treklävern fyller 10 år. På bilden: närstående Eivind Balcker, avdelningschef Lena Modin Raflund samt närståendestödjarna Eva Olsson, Carina Sjöstrand och Lena Starke – tre medarbetare som varit med från starten.

Närstående Eivind Balcker, avdelningschef Lena Modin Raflund samt närståendestödjarna Eva Olsson (stående), Carina Sjöstrand och Lena Starke – tre medarbetare som varit med från starten.

I september firar Lomma kommun att närståendestödet Treklövern fyller 10 år, en verksamhet som fyller en viktig funktion för många invånare i Lomma kommun. Här kan den som har en anhörig med en äldrerelaterad sjukdom få avlastning och möta andra i liknande situation.

I september 2007 startade Treklövern sin verksamhet på Jonasgården och 2011 flyttade den till sin nuvarande plats på Nybovägen i Lomma. Lomma kommuns närståendestöd går ut på att stötta och avlasta den som har en anhörig med äldrerelaterad sjukdom, exempelvis en demenssjukdom, och Treklövern är en viktig del av detta. Syftet är att skapa trygghet och bidra till en bättre livskvalitet.

- Att träffa andra människor i samma situation är så otroligt viktigt och jag är väldigt glad över att ha fått vara med och starta upp den här verksamheten. Jag går snart i pension och känner att jag kan göra det i lugn och ro - jag vet ju hur väl allt fungerar och hur uppskattat stödet är, säger Lena Modin Raflund, avdelningschef för den förebyggande öppna verksamheten inom Lomma kommun.

”Personalen är helt otrolig”

På Treklövern finns bland annat ett närståendeprogram med aktiviteter där besökarna träffar andra i liknande situation, en samvaro som kan vara helt avgörande för livskvalitén och för att minska känslan av ensamhet. Både för den närstående och för den som är sjuk. Treklövern har exempelvis café, grillkvällar och olika stödgrupper. Bjärredsbon Eivind Balcker, är en av alla nöjda besökare.

- Tänk om fler visste att de kan få så mycket hjälp av kommunen. Att man kan få avlastning hemma eller att ens anhörige kan få komma hit till Treklövern. Ibland går jag också själv hit och fikar och om jag inte varit här på en vecka så ringer de och frågar hur jag mår. Personalen är helt otrolig, säger Eivind Balcker.

Fakta Närståendestöd Lomma kommun

Nedanstående kan du få hjälp med av Lomma kommun när du har en anhörig med äldrerelaterad sjukdom.

  • Avlösning i form av dagplats på Treklövern, alternativt avlösning i det egna hemmet.
  • Råd och stöd av personal med erfarenhet av äldrerelaterade sjukdomar, även via telefon om du behöver det.
  • Ett närståendeprogram med aktiviteter.

Behöver du stöd? Kontakta Treklövern för ett samtal kring dina behov och vem som hjälper er på bästa sätt.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Lena Modin Raflund