Lomma kommun

E-tjänster

Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Datum: 2017-04-20 10:32 | Nyheter: Övergripande

Stora Biltvättarhelgen 22-23 april - tvätta rätt

Planerar du att tvätta bilen i helgen? Tänk på miljön och fultvätta inte!

Drygt 9 av 10 tycker att det är viktigt att agera miljövänligt i sin vardag. Samtidigt ”fultvättar” fler än var femte sin bil, till exempel på gatan. Fultvätt = att tvätta bilen på gatan/garageuppfart och låta orenat vatten rinna rakt ut i naturen (via dagvattenbrunnen) och förorena ditt närmsta vattendag, sjö eller hav.

– Kunskapen om vilken stor miljönytta en modern biltvätt ger måste bli större. Jag är övertygad om att när du förstår hur mycket miljögifter din biltvätt på gatan innehåller och hur det påverkar vattnet där ni badar och fiskar så blir det självklart att inte ”fultvätta”, säger Anna Linusson, VD på Svenskt Vatten.

Det är lätt att tvätta rätt

  1. Tvätta aldrig bilen på gatan. Välj alltid en biltvätt, helst en miljö- märkt. Där renas smutsvattnet innan det släpps vidare. Det går lika bra med en automatisk biltvätt som en gör-det-själv-hall. Använd alltid miljömärkta bilvårdsprodukter.
  2. Saknas tillgång till tvätthall är det minst dåliga att tvätta bilen på en gräsyta. Då stannar mycket av föroreningarna i jorden medan vattnet filtreras grovt innan det når grundvattnet. Markens organismer är tåligare än de som lever i vattnet, och markmiljön kan ofta binda eller bryta ned de föroreningar som spolats av från bilen.

För att uppmärksamma svenska folket om vikten av att tvätta sin bil rätt arrangerar Svenskt Vatten för tredje året i rad Stora biltvättarhelgen, som i år är den 22–23 april 2017. Mer info på www.biltvättarhelgen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välj biltvätten istället! - film från Svenskt Vatten

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Martin Andersson