Datum: | Nyheter: Bygga bo & miljö

Bättre vattenkvalitet och ekologisk status i Strandängsdammarna

Havsblicksdammarna

För att förbättra vattenkvaliteten och den ekologiska statusen i Strandängsdammarna avser kommunen att ta bort karp, guldfisk med fler arter som av någon anledning har hamnat i dammen. Men innan detta kan ske ska en inventering av fiskarter genomföras.

Inventeringsfisket kommer att ske en dag under vecka 45 eller 46 för att säkerställa vilka fiskarter som finns i dammen. Efter samråd med Länsstyrelsen samt observationer som gjort av sportfiskare har vi fått indikationer på att den invasiva arten silverruda (Carassius gibelio) kan förekomma i dammen. Om silverruda finns i dammarna är det viktigt att få det bekräftat. Det möjliggör även stöd från Länsstyrelsen för åtgärder mot invasiva arter.

Fisket kommer att bedrivas med översiktsnät med en maskstorlek på 5–55 millimeter, vilket möjliggör fångst av flera olika storlekar, samt med nät med större maskor som vanligtvis används för större karpfiskar då dessa ofta är för stora för att fasta i översiktsnäten.

Fisket bedrivs under en dags insats och efter att fisket är genomfört lämnas en rapport med fångade arter och dess storlekar. Mer information kring fortsatt arbete och åtgärder för att förbättra vattenkvaliteten och den ekologiska statusen i dammarna kommer.

Tänk på att det är inte är tillåtet att släppa i fiskar i offentliga dammar.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Karolina Jensen

Navigera vidare

Arkiv