Datum: | Nyheter: Omsorg & hjälp, Övergripande

Vaccinationen mot covid-19 fortsätter

Kavla upp ärmen

Vaccination med tredje dosen pågår just nu på kommunens särskilda boenden och förbereds för personer med hemsjukvård. Personer som är 80 år och äldre kommer att erbjudas vaccination via vårdcentralerna.

Enligt Folkhälsomyndigheten är vaccination fortsatt det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19. Det är vårdcentralerna i Skånes som utför vaccinationerna. Vaccinationsgraden i kommunen är hög, den 30/9 var 862 personer fullvaccinerade per 1000 invånare (över 16 år). 

Även barn mellan 12 och 15 år erbjuds nu vaccination. Vaccinationsdos 1 kommer att erbjudas i skolorna under vecka 42 och 43. Läs mer om vaccination av skolbarn här.

Tredje dos

Vårdcentralerna i Skåne kommer även att erbjuda vaccination med en tredje dos. Det gäller de som bor på ett särskilt boende för äldre, har hemsjukvård eller är 80 år eller äldre. Den tredje dosen kan tas tidigast sex månader efter dos två. En inventering av vilka som är i behov av en tredje dos på kommunens särskilda boenden har genomförts och samtycke samt hälsodeklaration inhämtats. Vaccinationen sker med hjälp av kommunens sjuksköterskor med närvarande läkare.

Mer information om en tredje dos för personer 80 år och äldre kommer att komma från Region Skåne.

Region Skåne har huvudansvar

Det är Region Skåne som tillsammans med primärvården (vårdcentralerna) har huvudansvaret för att vaccinera mot covid-19. All vaccinering är frivillig i Sverige.

Har du inte blivit vaccinerad är det extra viktigt att du håller avstånd till andra människor genom att undvika trängsel och platser där många människor samlas.

Om du vill veta mer om vaccination mot covid-19, finns fakta och information hos Region Skåne, 1177 och Folkhälsomyndigheten:

Vaccination mot covid-19 - Region Skånes hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om vaccination mot covid-19 - 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vaccination mot covid-19 - folkhalsomyndigheten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information in other languages about covid-19 - 1177.se Länk till annan webbplats.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Eva Björklund

Navigera vidare

Arkiv