Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg

Vaccination mot covid-19 för barn 12-15 år

Illustration över covid-19 viruset.

Folkhälsomyndigheten beslutade den 16 september att även 12-15-åringar ska erbjudas vaccin mot covid-19. För att kunna nå så många som möjligt kommer primärvården att genomföra vaccinationen på skolorna.

Barn har låg, men inte obefintlig risk, att drabbas av svår covid-19 och Folkhälsomyndighetens bedömning är att vinsterna med vaccination överväger för barnen.

Vaccinationen kommer att ske under vecka 42 och 43 för elever som fyllt 12 år per den 10:e oktober 2021. Dessa kommer då att erbjudas vaccinationsdos 1. Vaccination med dos 2 sker troligen under vecka 47 och 48. Planering pågår men specifika datum för vaccination på respektive skola saknas i skrivande stund.

Vad som gäller elever som fyller 12 år senare än ovanstående vet vi i dagsläget inte, utan hänvisar eventuella frågor till Region Skåne (som ansvarar för vaccineringen).

Samtycke från vårdnadshavare

Vaccinationen mot covid-19 är frivillig och du som är vårdnadshavare behöver ge ditt samtycke om ditt barn ska vaccineras. Det gör du genom att fylla i en blankett samt en hälsodeklaration, som inom kort skickas ut via Infomentor.

Senast den 17 oktober ska blanketterna lämnas in till respektive skola. Vaccinationen är kostnadsfri och genomförs av vårdcentralerna i kommunen. Skolan tillhandahåller enbart lokal. Alla frågor eller synpunkter som rör vaccinationen ska ställas till Region Skåne.

Mer information

Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns information om vaccination mot covid-19 för barn och ungdomar.

1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du information om vaccin mot infektionssjukdomen covid-19.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Ingela Roxenby

Navigera vidare

Arkiv