Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Bygga bo & miljö

Tänk nytt om rester och rädda mat!

Skoltävlingen Resterkocken.

Hur kan du rädda det torra brödet? Är ägget verkligen gammalt efter bäst-före-datum? Resterkocken är tävlingen som prisar hur man på ett idérikt sätt tar tillvara matrester och minskar matsvinnet.

Med tävlingen Resterkocken vill vi också uppmärksamma matsvinnet. Resterkocken arrangeras för femte året i rad och intresset bara ökar. Det är viktigt att öka kunskapen om hur vi bäst tar hand om vår mat eftersom nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas. Samtidigt vill vi så klart att det ska vara roligt i köket och det hoppas vi att Resterkocken bidrar till. Att barnen har roligt när de skapar restrecept brukar synas i de kreativa restrecepten, säger Ann Thorén, projektledare Sysav.

Så här går tävlingen till

Laga något riktigt gott av resterna i kylskåpet, äggen med kort utgångsdatum eller frukten som håller på att skrumpna. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock!

Vem kan tävla?

Barn och unga i grundskolan kan tävla enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept. Du själv, tillsammans med en kompis, ett kompisgäng eller hela klassen kan delta i tävlingen och bli en Resterkock.

Fina priser

Nytt för i år – två första pris! Segrarna i respektive kategori (årskurs F-6 och årskurs 7-9) vinner 10 000 kr till klasskassan.

Plats 2-23:e vinner presentkort till klassen från Matsmart.se (värde 900 kr/stycket). Här delas priserna ut till alla som tävlar från förskoleklass till årskurs 9.

Totalt delas 25 priser ut bland de tävlande bidragen.

Tävlingsperiod

Tävlingen pågår mellan 1 oktober-1 december 2021.

Vinn med hjälp av hjärtröster

Ett presentkort från Matsmart (värde 900 kr) tilldelas det tävlingsbidrag som fått flest hjärtröster! Dela länken till ert bidrag med föräldrar, vänner och andra elever på skolan för att få så många röster som möjligt.

Läs mer om tävlingen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Sandra Mastio vann Sveriges mästerkock 2015, driver restaurangen Mastio pizzeria i Malmö och har varit programledare i Timjan, tupp och tårta på SVT.
  • Malin Broman är kock och matstylist med utmärkelser som Årets Gastronomiska Medieprofil i Skåneland och Årets Matambassadör i Höganäs.
  • Erik Andersson driver den hållbara restaurangen SPILL i Malmö. Vinnare av bland annat Skånska Gastronomiprisets hållbarhetspris.

Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen är ett initiativ från Sysav, NSR, VIVAB, LSR och ÖGRAB samt Kungälv, Svenljunga och Kristianstad kommuner.

De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.

Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Mattias Persson

Navigera vidare

Arkiv