Datum: | Nyheter: Uppleva & göra, Bygga bo & miljö

En fimp i sanden påverkar väl inte dig?

Flicka som bygger sandslott på stranden.

Varje år slängs en miljard fimpar på marken i Sverige. Fimpar som blir till mikroplaster och giftiga ämnen i naturen – och leder till ökad nedskräpning. Sysav lanserar nu kampanjen ”Det påverkar inte dig” för att öka medvetenheten om nedskräpningens pris.

En enda fimp påverkar

Det går snabbt att fimpa i sanden och vända ansiktet mot solen igen. Men din fimp hamnar i barnens sandslott, släpper ut miljögifter och ökar nedskräpningen. För när någon börjar skräpa ner, följer andra efter. En enda fimp på marken är en av de 1 miljard fimpar som varje år slängs på gator och stränder i Sverige. En fimp innehåller plast och en mängd andra miljöfarliga ämnen som kadmium och arsenik. Cigarettfimpen är vårt vanligaste skräp och hamnar ofta i dagvattenbrunnar, följer med ut i havet och sprider miljögifter.

35 miljoner skräpföremål

Fimpen följt av snuskudden, plastföremålet och matförpackningen är de skräpföremål som leder ligan av vad som oftast hamnar på gator, torg och i naturen. Enligt Håll Sverige Rents första nationella mätning av skräp från juni 2020 slänger svenskar cirka 35 miljoner skräpföremål på marken under en vecka. Att inte skräpa ner borde vara självklart, men varje vecka slänger svenskar miljontals med fimpar, förpackningar, papper och snuskuddar på marken. Studier visar att sociala normer, kunskapsbrist, otydlighet i vem som har ansvaret – individen eller samhället – samt ren och skär bekvämlighet påverkar våra nedskräpningsbeteenden.

Vägen till att minska nedskräpning går genom ökad kunskap och en större delaktighet kring vår gemensamma miljö. Det krävs att alla hjälper till och drar sitt skräp till stacken. För att ändra beteenden behövs också kunskap om vilka regler om som gäller. Många rökare vet exempelvis inte att det är förbjudet att slänga en fimp på marken, i Naturvårdsverkets studie* var det 74 procent av de svarande som inte kände till förbudet, säger Ann Thorén, projektledare Sysav.

Fotoutställning

Sysavs ägarkommuner har stort fokus på att minska nedskräpningen och det görs olika insatser för att uppmärksamma problemet. I sommar går det att se en fotoutställning som vill skapa medvetenhet kring om vad nedskräpning leder till och hur det påverkar samhället, miljön och individen. I Lomma kommun visas bilderna på Kajgatan, Sommargågatan i Lomma och vid Långa bryggan i Bjärred.

*Naturvårdsverkets studie ”Beteenden bakom nedskräpning” 2018

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Mattias Persson

Navigera vidare

Arkiv