Datum: | Nyheter: Omsorg & hjälp, Övergripande

Lägesrapport kring vaccinering juni

Kavla upp ärmen

Vi befinner oss nu i starten av fas 4 i vaccinationsprogrammet mot covid-19. Alla som vill kommer att få vaccin, men det är tilldelningen av vaccin som styr i vilken takt det sker.

Runt 43 procent av alla vuxna skåningar har fått minst en dos vaccin. Vaccinationer enligt fas 3 (60-64 år och yngre riskgrupper) är i slutfasen och fas 4 har startats upp gradvis. Just nu ombeds personer i åldergruppen 45-59 att boka tid på någon av mottagningarna som vaccinerar på uppdrag av Region Skåne. 

Region Skåne har gjort det möjligt att ytterligare vaccinera sommarvikarier som ska arbeta inom hemtjänst och särskilt boende. Därefter kommer personal inom dessa verksamheter att hänvisas till fas 4 .

Läs mer om vaccin och hur du bokar tid på 1177.se

Fortsätt följa riktlinjerna

Oavsett om man har blivit vaccinerad eller ej, är det viktigt att man fortsätter att följa de allmänna råden för att bromsa smittspridningen i samhället.

All vaccinering är frivillig i Sverige. Det är tillgången på vaccin som avgör hur snabbt vaccinationen kommer att erbjudas olika grupper. Den som har störst behov av skydd mot covid-19 ska erbjudas vaccinet först.

Region Skåne har huvudansvar

Det är Region Skåne som tillsammans med primärvården (vårdcentralerna) har huvudansvaret för att vaccinera mot covid-19. Kommunen är behjälplig när det gäller logistik för de kommuninvånare som bor på särskilt boende eller har hemtjänst med omvårdnad alternativt är inskrivna i hemsjukvården.

Lomma kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer när det gäller i vilken ordning kommuninvånarna ska vaccineras, ett gemensamt arbete med de tre vårdcentraler som finns i Lomma kommun.

Om du vill veta mer om vaccination mot covid-19, finns fakta och information hos Region Skåne, 1177 och Folkhälsomyndigheten:

Vaccination mot covid-19 - Region Skånes hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om vaccination mot covid-19 - 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vaccination mot covid-19 - folkhalsomyndigheten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information in other languages about covid-19 - 1177.se Länk till annan webbplats.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Jeanette Brink

Navigera vidare

Arkiv