Datum: | Nyheter: Omsorg & hjälp, Kommun & politik, Övergripande

Lättnader av restriktioner påbörjade

Silhuett av man och kvinna med texten 2 m mellan. Bild: Gerd Altmann, Pixabay

Den 1 juni påbörjades successiva lättnader av de restriktioner som tagits fram med anledning av covid-19-pandemin. Samtidigt avvecklas även kommunens covid-19 team.

Regeringen har utifrån Folkhälsomyndighetens scenarier tagit fram en plan för hur vi ska kunna återgå till en mer normal vardag. De gällande restriktionerna kring att begränsa smittspridning kan nu anpassas och ett successivt öppnande för ökat antal deltagare i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar påbörjas.

Exempel på anpassningar är att:

  • Rekommendationen om att undervisning på högskolenivå bör ske på distans tas bort.
  • Barn och vuxna kan delta i lägerverksamhet, cuper, matcher och tävlingar i mindre skala.
  • Motionslopp och liknande idrottstävlingar kan genomföras under förutsättning att högst 150 utövare deltar samtidigt.
  • Den 1 juli görs justeringar för motionslopp och liknande idrottstävlingar utomhus som innebär att deltagartaket enbart gäller i start- och målområdet. Bestämmelsen gäller även för idrottstävlingar med bansträckning som genomförs på väg, på eller i vatten eller i skog och mark. Samtidigt höjs deltagartaket till 900 idrottsutövare.
  • Det blir möjligt att besöka nöjesparker och marknader i större utsträckning.
  • Fler personer än tidigare kan delta i religiösa evenemang och i kultur- och idrottsevenemang. Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 50 deltagare tillåtas. För arrangemang utomhus får maximalt 100 deltagare delta utan sittplats. Med sittplats kan upp till 500 deltagare tillåtas.
  • Den 1 juli höjs deltagartaken för de arrangemang som faller in under begreppen allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ytterligare. För inomhusarrangemang kan upp till 50 deltagare tillåtas. Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 300 deltagare tillåtas. För arrangemang utomhus gäller maximalt 600 deltagare utan anvisad sittplats, respektive 3 000 deltagare som anvisas en sittplats.

Folkhälsomyndighetens råd kvarstår om att hålla avstånd och stanna hemma om man är sjuk samt att fortsätta arbeta hemifrån om man kan.

Restauranger och serveringsställen

Sedan den 1 juni 2021 ska serveringsställen hålla stängt för förtäring på stället kl. 22.30-05.00. Serveringsstället får dock hålla öppet för försäljning av mat och alkoholfri dryck som inte förtärs på stället, dvs. avhämtning/takeaway. Utskänkning av alkohol upphör kl. 22:00.

Från och med den 1 juli försvinner regleringen av öppettider för serveringsställen. Då slopas också begränsningen på storlek på sällskap på uteserveringar. Inomhus ökas den maximala storleken på sällskap till åtta personer (tidigare fyra). Sällskap ska sitta ner och kunna hålla avstånd såväl inomhus som utomhus.

Inresor till Sverige

Symtomfria svenska och utländska medborgare som reser in i Sverige från länder inom EU, EES, Schengen, från Storbritannien och ett antal andra länder behöver inte längre testas och isolera sig efter ankomst. Svenska medborgare eller inresande från Norge, Finland, Danmark och Island behöver inte visa upp ett negativt covid-19-test för att få resa in i Sverige.

Covid-19 team avvecklas

Under året har ett så kallat covid-19 team varit aktiverat inom hemtjänsten i Lomma kommun. Teamet har bestått av medarbetare som ska ge en säker omvårdnad till vårdtagare med misstänkt eller konstaterad coronasmitta. Den 1 juni avvecklades det temporära teamet då behovet inte längre anses lika stort. Handlingsplaner finns om behovet skulle öka framöver igen.

– Det har varit ett team med stort engagemang och professionalitet som varit mycket uppskattat, uppger Anette Björk, enhetschef.

Mer information

Mer information om hur ovanstående lättnader påverkar Lomma kommuns verksamheter kommer att kommuniceras löpande.

Läs om de anpassade smittskyddsåtgärderna på Folkhälsomyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Regeringens plan för avveckling av restriktioner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Anders Åkesson

Navigera vidare

Arkiv