Datum: | Nyheter: Omsorg & hjälp, Kommun & politik, Övergripande

Vykort ska förhindra bedrägeri

Informationsvykort som hålls upp av polis. Foto Anna Hermansson, Polisen

Foto: Anna Hermansson, Polisen

Under vecka 9 skickar polisen i region Syd vykort till medborgarna som är äldre än 70 år i Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne. I Lomma kommun kommer cirka 3 000 personer att få vykortet. Syftet är att förebygga bedrägeribrott mot äldre.

Under vecka 9 gör polisen i region Syd ett utskick till personer som har fyllt 70 år och bor i Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne, totalt cirka 10 900 hem. Syftet är att stärka dem som, oftare än andra, drabbas av telefonbedrägerier.

Under 2020 var det nästan 1700 personer i polisregion Syd som anmälde att de utsatts för telefonbedrägeri. Personer över 70 år är klart överrepresenterade.

En viktig framgångsfaktor för att förhindra telefonbedrägerier är att vara mentalt förberedd redan innan telefonen ringer. Genom att ha läst och pratat igenom innehållet på vykortet eller affisherna, kan det vara lättare att agera på rätt sätt om någon okänd ringer eller knackar på.

Här följer några tips kan förhindra bedrägeribrott:

  • Släpp inte in okända - Släpp inte in oväntade besökare du inte känner. Ring en person som du litar på och rådfråga innan du öppnar. Ha ytterdörren låst även när du är hemma.
  • Lägg på luren om du är misstänksam, du behöver inte vara artig. De som kontaktar dig kan vara andra än de utger sig för – även om de verkar trovärdiga och har personlig information om dig. Det går inte att se eller höra att de är bedragare.
  • Logga inte in, lämna inte ut siffror - Seriösa företag, myndigheter och organisationer tar aldrig kontakt och ber dig att logga in på bankdosa eller lämna ut siffror.
  • Skydda din kod när du betalar eller måste ta ut pengar. Om du har portkod, håll den för dig själv och släpp inte in okända personer som saknar kod eller nyckel.
  • Om något händer, ring 112 vid pågående brott eller 114 14 för att lämna tips och göra en polisanmälan. Kontakta din bank direkt och ta stöd av människor i din närhet.

Bedrägeriförsök inför vaccination

Det har även förekommit bedrägeriförsök i samband med vaccinationserbjudande, med uppmaning att lämna e-legitimation eller inloggningsuppgifter till bank. Det behövs ingen inloggning och vaccinationen är kostnadsfri.

Material att ladda ner

Skydda dig mot bedrägeri - vykort.pdf Pdf, 1.2 MB, öppnas i nytt fönster.

Skydda dig mot brott - affisch.pdf Pdf, 345 kB, öppnas i nytt fönster.

För vem öppnar du porten? - affsich.pdf Pdf, 372.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Fler varianter, på olika språk, hittar du på polisen.se/bedragerisyd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Anders Åkesson

Navigera vidare

Arkiv