Datum: | Nyheter: Bygga bo & miljö

Kontroll av inomhusmiljön i hyresrätter

Bilden visar en termometer i trä.

Under 2021 planerar Miljöenheten att ha tillsyn på både kommun- och privatägda bostäder som hyrs ut till privatpersoner. Syftet med inspektionerna är att kontrollera att bostäderna uppfyller de krav som ställs på en bostad och att det finns tillräckliga rutiner för att bibehålla en god boendemiljö.

Vi spenderar en stor del av vår tid inomhus och för att vi ska må bra är det viktigt att inomhusmiljön är bra. Om ventilationen är dålig, om det finns störande buller eller om inomhustemperaturen är för låg kan det påverka hälsan negativt. Det är fastighetsägarens ansvar att underhålla och sköta fastigheten så att inomhusmiljön inte orsakar besvär eller sjukdomar hos den som bor där.

Vid en inspektion gör miljöinspektörerna bland annat en okulär bedömning av inomhusmiljön så att inga brister såsom fukt, mögel, dålig luft, buller, låg eller hög inomhustemperatur förekommer. De kontrollerar även så att det finns tillräckliga rutiner för underhåll och skötsel.

Även tillhörande utrymmen som exempelvis tvättstuga kan kontrolleras vid en inspektion. Om brister konstateras har Miljöenheten möjlighet att ställa krav på fastighetsägaren om att utföra åtgärder.

Fråga oss gärna

Har du frågor om kommande tillsyn eller vill veta mer om vilka krav som ställs på en fastighetsägare som hyr ut en bostad är du välkommen att kontakta Miljöenheten via tel: 040- 641 10 00, e-post: info@lomma.se eller chatt.

Besvär i din bostad?

Har du som privatperson problem i din bostad som orsakar besvär ska du i första hand kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Om du inte får hjälp och problemen kvarstår kan du kontakta Miljöenheten på Lomma kommun.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Helene Blom

Navigera vidare

Arkiv