Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg

Hjälp oss att stoppa smittan

Mjukisdjur med näsduk och termometer

Om du har den minsta misstanke om att du kan vara smittad av covid -19, ber vi om hjälp att stoppa smittan genom att du undviker att lämna barn på förskola, skola och fritidshem.

Smittläget går för närvarande åt rätt håll generellt sett i Sverige och Skåne, men det är alltför tidigt att tro att pandemin är över. Att följa rekommendationer och riktlinjer är lika viktigt nu som någonsin tidigare för oss alla. Det är tillsammans vi tar oss igenom coronapandemin.

Covid-19 finns överallt – och när smittan nu är så pass spridd och nära behöver alla hjälpas åt att fortsätta ta ansvar, inte minst gäller detta för den som väntar på svar på covid-19-test.

Inom förvaltningen för utbildning, kost, kultur och fritid följs alltid myndigheternas rekommendationer. Dock finns en skärpt ton, och en vädjan, gällande att lämna barn på förskola, skola och fritidshem vid misstänkt covid-19:

Myndigheterna talar om att vårdnadshavare ”bör undvika” att lämna barn i det läget. Vi har valt att höja tonen ett steg genom att säga ”ska undvika” om du tror att du som vårdnadshavare kan vara smittad av covid-19, säger Martin Persson, förvaltningschef.

Du får alltså som vårdnadshavare fortfarande lämna ditt barn – men om du har möjlighet ska du undvika det. Enligt Folkhälsomyndigheten bör vårdnadshavare som har symptom bara lämna eller hämta barn i förskola eller skola om det kan ske utan risk för att andra smittas. 

Vid konstaterad covidsmitta i familjen gäller familjekarantän.

Folkhälsomyndighetens information om du eller någon annan i familjen har blivit sjuk Länk till annan webbplats.

Läs mer om hur länge du ska stanna hemma på Folkhälsomyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Thomas Kvist

Navigera vidare

Arkiv