Datum: | Nyheter: Uppleva & göra, Näringsliv & arbete

Information kring take-away och förbud mot alkoholservering

Dukar bord för fyra

Servering av alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat är förbjuden klockan 20.00-11.00. Beslutet förlängs till och med den 7 februari 2021. Take-away får dock fortsätta att säljas.

Enligt förordning om ändring i förordningen (2020:956) om tillfälligt förbud mot servering av alkohol 3 § är det förbjudet att servera alkohol mellan 20:00 och 11:00. Förbudet gäller fram till den 7 februari 2021.

Restriktionerna innebär att ställen med serveringstillstånd inte får servera alkohol längre än till 20:00 och att lokalen behöver vara tömd på gäster 20:30. Om tillståndshavaren med serveringstillstånd önskar återöppna serveringsstället efter nämnda tidsperiod är denna skyldig att anmäla detta till kommunen.

Med anledning av alkoholförbud efter 20:00 och stängning 20:30, gäller fortsatt att serveringsstället ska hålla stängt en timme innan återöppnande.

Lomma kommun har tidigare tolkat de allmänna råden som att ingen försäljning av mat får ske under den tid som serveringsstället är stängt.

Efter juridisk rådgivning, har kommunen tolkat de allmänna råden gällande försäljning av mat för take-away på annat vis.

I praktiken

Lomma kommun tillåter försäljning av mat för take-away under tiden som serveringsstället är utrymt, det vill säga mellan klockan 20:30 och 21:30 om reglerna för serveringstillståndet i övrigt följs. Under den timme som serveringsstället är stängt och utrymt får personal vara på plats, laga mat och sälja take-away.

Vid försäljning av take-away ska det säkerställas att inga gäster är inne i restaurangen och utlämningen av mat ska ske på ett sådant sätt att risk för smittspridning inte uppstår.

Om serveringsstället återöppnar efter stängning ska det anmälas till kommunen.

Läs mer

Förordning om tillfälligt förbud mot servering av alkohol Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor och svar om regler för restauranger, krogar m.m. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Felicia Mellgren Sandkvist

Navigera vidare

Arkiv