Datum: | Nyheter: Omsorg & hjälp, Äldreomsorg

Röster från Lomma kommuns covid-19 team

Aura, Hialeha och Akeri är medlemmar i Lomma kommuns covid-19 team.

Aura, Hialeha och Akeri är medlemmar i Lomma kommuns covid-19 team.

Hemtjänsten i Lomma kommun har sedan den 6 maj ett särskilt covid-19 team. Teamet består av medarbetare med olika kunskaper och erfarenheter och alla har ett gemensamt mål – att leverera en trygg hemtjänst i en svår tid på allra bästa sätt.

Planering och utbildning för ett covid-19 team har pågått under en tid och sedan 6 maj har hemtjänsten i Lomma ett team i arbete. Detta för att säkerställa omsorgen av vårdtagarna och minska smittspridningen av coronaviruset. De vårdtagare som har misstänkt eller konstaterad smitta koncentreras helt enkelt till covid-19 teamet. Detta team separeras då från att arbeta gentemot andra vårdtagare.

Alla medlemmar har själva anmält intresse för att ingå i teamet. Antingen för att de bär med sig särskild erfarenhet eller kompetens kring exempelvis intensivvård, eller för att de vill göra en särskild insats i dessa tider.

Hialeah är en av teamets tolv medarbetare. För henne var det en självklarhet att hjälpa till och bli en del av covid-19 teamet då hon har många års erfarenhet av just intensivvård och att arbeta med vårdtagare som ska isoleras.

– Jag har arbetat med vårdtagare som haft tuberkulos och på intensivkirurgi i många år. Jag är van att arbeta med skyddsutrustning och människor som har svårt att exempelvis andas. För mig är det inget konstigt. Detta är det jag utbildat mig till. Detta är mitt jobb, säger Hialeah.

Akeri har arbetat inom hemtjänst de senaste fyra åren. Han brinner för att hjälpa människor och att ge dem det där extra i tillvaron. För Akeri väcktes en särskild nyfikenhet av att arbeta i covid-19 teamet i samband med den utbildning som Lomma kommun bjöd in till kring covid-19.

– Jag kände direkt att jag ville vara med i teamet. Att lugna, att vårda och hjälpa de äldre och hela tiden göra det bästa vi kan i en svår situation känns bra. Att ta sig tid att prata lite, att ge mänsklig kontakt och ett par extra minuter till våra vårdtagare. Oavsett om det finns corona. Det är viktigt. Jag blir glad när jag är med dem, säger Akeri.

En trygg hemtjänst i en svår tid

Aura har arbetat i hemtjänsten i Lomma ett par år. För henne var det också självklart att ingå i covid19-teamet.

– Det kanske inte är det bästa ordet att använda, men jag trivs med att arbeta i krissituationer. Jag kan hantera det bra och då vill jag bidra med det jag kan i denna situation.

Covid-19 teamet har bara varit igång några veckor och fortfarande är det ganska lugnt. Det finns i dagsläget inga konstaterade fall i socialförvaltningens verksamheter. Teamet har hanterat två misstänkta fall där det visade sig att ingen var smittad av coronaviruset.

– Vi är precis i början. Även om det är lugnt just nu så lär vi oss ändå nytt hela tiden av allt som händer. Vi utvecklar rutiner och processer, säger Aura.

Att det finns mycket oro och stress kopplat till covid-19 är någonting som både Hialeah, Akeri och Aura kan förstå, men de är helt eniga kring sin egen uppfattning om situationen.

– Det känns som vi i Lomma kommun har bra förutsättningar. Vi som är på plats är friska, har skyddsutrustning och är lugna, säger Akeri.

– Vi har olika kunskaper och erfarenheter sedan tidigare och alla har som gemensamt mål att leverera en trygg hemtjänst i en svår tid på allra bästa sätt, säger Aura.

Läs mer om Lomma kommuns covid-19 team

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Emma Pihl

Navigera vidare

Arkiv